Chystáte sa grilovať a rozhodli ste sa pre prípravu domáceho burgera? Pridávam tento recept na šťavnatú klasiku:
domáci burger z mletého mäsa,
ktorý chutí lepšie, ako z fastfoodu.
Burgery by mali byť tradične z hovädzieho mäsa, ale dnes sa to už nedodržuje a kombinujeme si rôzne druhy mäsa podľa chuti. Ak je mäso kvalitné nie sú potrebné žiadne zložité úpravy, stačí soľ, korenie a môžeme grilovať. A ak si mäso namelieme sami, tak presne vieme, čo v ňom je. Avšak recepty sú rôzne a pridávame si ingrediencie podľa chuti, niekedy však burgery pripomínajú i fašírky.
Suroviny na 8 ks:
1/2 kg hovädzie mäso,
1/2 kg bravčové mäso,
1 ČL mleté čierne korenie,
1 PL soľ,
1 PL plnotučná horčica,
8 ks toastový syr,
dijonská horčica,
zelenina podľa chuti – ľadový šalát, uhorka, rajčina, červená cibuľa nakrájaná na kolieska a ugrilovaná,
ajvar – tradičná zmes červenej papriky, baklažánu a korenia (domáci, príp. zn. Podravka…)
Suroviny na cesnakový dip:
250 g kyslá smotana,
3 strúčiky cesnak.
Postup:
Bravčové aj hovädzie mäso pomelieme na jemno. Pridáme mleté čierne korenie, soľ, horčicu, premiešame a necháme odstáť v chladničke zhruba 1 hodinu. Rukou vytvarujeme placky – fašírky vo veľkosti žemle cca 1,5 – 2 cm hrubé a grilujeme. Tesne pred dopečením dáme na vrch plátok toastového syra. Žemľu prerežeme napoly, opečieme, spodnú časť natrieme cesnakovým dip-om, ktoré pripravíme zmiešaním kyslej smotany s roztlačeným cesnakom, následne to pokvapkáme dijonskou horčicou, priložíme ľadový šalát, ugrilované mäso, plátok uhorky, plátok rajčiny, grilovanú červenú cibuľu. Vrchnú stranu žemle natrieme ajvarom a priložíme. Podávame napr. s pečenými zemiakmi, hranolkami…