Zemiakové halušky

Či sa už rozhodnete pre tradičné slovenské jedlo – domáce bryndzové halušky, alebo zemiakové halušky s kapustou – strapačky, je lepšie pripraviť si halušky doma z kvalitných surovín a nie z polotovaru. Príprava je nenáročná, zaberie iba pár minút a chuťový zážitok z tých doma vyrobených je na nezaplatenie 🙂

Zemiakové halušky

Suroviny na halušky:

1500 g zemiaky,

500 g polohrubá múka,

soľ.

 

Postup:

Do hrnca si dáme variť vodu so soľou. Medzitým si zemiaky očistíme, oškrábeme a najemno nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ, polohrubú múku a poriadne premiešame. Cesto by malo byť hustejšie, ale nie až príliš, tak aby ani netieklo, ale aby halušky šli ľahko cez halkuškovník. Veľmi záleží od kvality zemiakov, čiže ak zemiaky obsahujú veľa vody a cesto je riedke zahustíme ho ešte múkou. Keď voda v hrnci vrie, cez sitko pretláčame halušky a občas premiešame. Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu ich povaríme a precedíme. Hotové halušky sú vynikajúce s bryndzou zmiešanou s kyslou smotanou a s opečenou slaninou, alebo s kyslou kapustou udusenou na cibuľke s opečenou slaninou – strapačky.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.