Vajcová baba je jednoduchým, vynikajúcim a veľmi obľúbeným veľkonočným jedlom pripravovaným k sviatku Veľkej noci. Letným hitom je zas cuketová baba. Receptov na cuketovú babu je množstvo, avšak ja ju pripravujem úplne jednoducho, tak isto ako vajcovú, len namiesto mäsa, pridám cuketu a papriku. Samozrejme suroviny si môžeme dať podľa chuti, takže ak by vám mäsko chýbalo, kľudne si ho môžete pridať 🙂
Cuketová baba
Suroviny:
10 ks rožky,
10 ks vajcia,
500 ml mlieko,
1 ks väčšia cibuľa,
1 cuketa,
1-2 papriky,
petržleňová vňať,
1 ČL vegeta,
soľ a mletá rasca podľa chuti,
štipka mleté čierne korenie,
masť + strúhanka na vymastenie plechu,
masť/olej na vysmážanie.
Postup:
Nakrájané rožky na malé kocky namočíme do mlieka, resp. zalejeme mliekom. Medzitým si v malom hrnci na masti/oleji zasmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky, alebo pásiky nakrájanú cuketu a papriku a chvíľku posmažíme. Následne vylejeme do namočených rožkov, pridáme vajcia, vegetu, soľ, korenie, mletú rascu a všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú petržleňovú vňať a opäť premiešame. Hotovú zmes nalejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190°- 200 ° C zhruba 45 až 50 minút. Vychladnutú cuketovú babu nakrájame na kocky, prípadne obdĺžniky.