Vajcová baba je jednoduchým, vynikajúcim a veľmi obľúbeným veľkonočným jedlom pripravovaným k sviatku Veľkej noci. Letným hitom je zas cuketová baba.
Receptov na cuketovú babu je množstvo, avšak ja ju pripravujem úplne jednoducho, tak isto ako vajcovú, len namiesto mäsa, pridám cuketu a papriku. Samozrejme suroviny si môžeme dať podľa chuti, takže ak by vám mäsko chýbalo, kľudne si ho môžete pridať 🙂
Príprava lahodnej cuketovej baby
Suroviny:
- 10 ks rožky,
- 10 ks vajcia,
- 500 ml mlieko,
- 1 väčšia cibuľa,
- 1 cuketa,
- 1 – 2 papriky,
- petržlenová vňať,
- soľ a mletá rasca podľa chuti,
- štipka mleté čierne korenie,
- masť + strúhanka na vymastenie plechu,
- masť, olej alebo ghee na vysmážanie.
Postup:
Nakrájané rožky na malé kocky namočíme do mlieka, resp. zalejeme mliekom. Medzitým si v malom hrnci na masti/oleji zasmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky, alebo pásiky nakrájanú cuketu a papriku a chvíľku posmažíme.
Následne vylejeme do namočených rožkov, pridáme vajcia, soľ, korenie, mletú rascu a všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a opäť premiešame.
Hotovú zmes nalejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech a dáme piecť.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 – 200 °C zhruba 45 až 50 minút.