Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Keďže po fašiangoch nasleduje 40 dňový pôst, ktorý trvá až do Veľkého piatku a fašiangy sú časom karnevalov, plesov, zábavy, ale aj dobrých a nie vždy práve najzdravších jedál, som i ja neodolala tradičným fašiangovým fánkam. Ak ste sa rozhodli spolu so mnou „zhrešiť“, pripájam svoj recept na túto dobrotu a to
jemnučké, nadýchané, vo vnútri mäkkučké fašiangové fánky
Suroviny:
250 g hladká múka,
250 g tvaroh,
70 g maslo,
2 ks žĺtky,
1 ks bielky,
3 PL rum,
1/2 ČL sóda bikarbóna,
štipka soli,
olej na vysmážanie,
vanilkový a práškový cukor na obaľovanie.
Postup:
Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 1-2 hodiny odpočinúť. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku zhruba 6-8 mm, radielkom nakrájame kosoštvorce, prípadne iné tvary, ktoré v strede ponakrajujeme. Fánky vysmážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Do oleja v panvici môžeme pridať nakrájanú surovú mrkvu, saje pach z oleja a fánky tak nebudú napáchnuté olejom. Vyprážané fánky osušíme na papierovom obrúsku, ktorý vysaje prebytočný olej a následne obalíme zmesou vanilkového a práškového cukru a podávame. Množstvo je celkom slušné, ale keďže túto chutnú dobrotu robievam len raz do roka a nevieme sa ich dojesť, môžem povedať, že zmizli veľmi rýchlo 🙂