Vynikajúce, rýchle a jednoduché
Milka rezy,
ktoré zvládne každá gazdinka.
Suroviny na cesto:
1 hrnček polohrubá múka,
1 hrnček kryštálový cukor,
1 hrnček granko,
1 hrnček olej,
5 ks vajcia,
1 ks kypriaci prášok do pečiva.
250 ml uvarená instantná káva (2-3 ČL) na poliatie,
marhuľový džem na potretie.
Suroviny na čokoládovú polevu:
500 ml smotana na šľahanie 33 %-tná,
500 g mliečna čokoláda Milka (prípadne Fin Carré),
Postup:
V miske vymiešame vajcia s cukrom, postupne pridáme olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a granko. Všetko spolu dobre vymiešame. Hotové cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°- 190°C zhruba 45 minút. Kým sa koláč pečie uvaríme si instantnú kávu z 2-3 ČL. Vychladnutý koláč polejeme vlažnou instantnou kávou. Vrch potrieme džemom a nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou, ktorú necháme stuhnúť.
Koláč môžeme piecť i ako tortu s priemerom 24 cm. Vtedy korpus prerežeme na 2 polovice, spodný korpus oblejeme polovicou kávy, natrieme džem, položíme vrchný korpus, ktorý polejeme druhou polovicou kávy a opäť potrieme džemom. Na vrch dáme čokoládovú polevu (pri torte stačí polovičná dávka, čiže 250 g smotany na šľahanie a 250 g čokolády).
Príprava čokoládovej polevy: Kým sa pečie korpus, pripravíme si polevu. Do hrnca vylejeme šľahačku, pridáme nalámanú čokoládu. Za stáleho miešanie privedieme k varu a varíme, kým poleva nezhustne.