Biskupský chlebíček je veľmi obľúbený sladký múčnik s kandizovaným ovocím. Ale keďže moje deti nemajú radi kandizované ovocie, ale čokoládu zjedia vždy 🙂 , pridala som namiesto ovocia, kúsky Študentskej pečate.
Biskupský chlebíček
zo špaldovej múky
s čokoládou Študentská pečať (s arašidmi, hrozienkami a želé)
Suroviny:
240 g hladká špaldová múka,
5 ks vajcia,
200 g práškový cukor,
štipka soli,
100 ml olej,
100 ml mlieko,
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
120 g čokoláda Študentská pečať.
Suroviny na ganache polevu:
150 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa,
100 ml smotana na šľahanie 33%-tná.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame žĺtky s cukrom do penista, pridáme olej, mlieko a premiešame. Následne pridáme špaldovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko dobre vymiešame. Potom pridáme nasekanú čokoládu a nakoniec primiešame vareškou vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Hotové cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebík (prípadne formu vystelieme alobalom) a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180°C zhruba 50 minút. Hotový vychladnutý chlebík polejeme ganache polevou a dozdobíme podľa fantázie.
Príprava ganache: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme, pridáme čokoládu a premiešame.