Vianočné medovníčky k Vianociam neodmysliteľne patria. Je nesmierne veľa receptov, avšak ja mám vyskúšaný u nás rokmi overený, tento recept na vynikajúce mäkkučké medovníčky, o ktorý sa chcem s vami podeliť.
Suroviny:
CESTO:
1/2 kg hladkej múky špeciál,
125 g masla,
125 g medu,
220 g práškového cukru,
3 celé vajcia + 1 vajce na potretie
1 ČL sódy bikarbóny,
1 ČL perníkového korenia,
hŕstka orechov
POLEVA:
1 bielok
150 g práškového cukru
Suroviny na cesto zamiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme stáť 24 hodín v chladničke. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 mm a vykrajujeme. Naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme celým vajíčkom a pečieme pri teplote 180 °C cca 12-15 min. Vychladnuté ozdobíme bielkovou polevou.
Bielková poleva: Práškový cukor preosejeme aspoň dvakrát cez jemnučké sitko, pridáme bielok a miešame ručne asi 20 až 30 minút. Pri miešaní strojom sa do polevy dostáva vzduch, vtedy poleva opadáva a horšie sa s ňou zdobí. Poleva je hotová vtedy, keď akoby“opadávala“ z varešky, nesmie tiecť takým prúdikom. Ak by sa poleva zdala byť riedka, pridáme cukor, ak by poleva bola hustá pridáme bielok.
Na zalievanie a zlepovanie plôch sa používa riedka poleva zhruba 100 g práškového cukru na 1 bielok. Z varešky by mala tiecť, ale nie veľmi.