Krehunké chuťovo vynikajúce vanilkové trubičky pečiem z mlieka, nie z vody a základnou surovinou pre cesto je múka. Nakoľko sa jedná o tenké pečivo, je potrebná veľmi kvalitná múka, preto sa doporučuje hladká múka Extra špeciál.
1 l mlieka,
1 dcl vody,
1/2 kg hladkej múky Extra špeciál,
150 g kryštálového cukru,
5 PL oleja,
1 žĺtok,
2 ks vanilkového cukru.
Postup:
Žĺtok, kryštálový cukor a vanilkový cukor rozhabarkujeme vo vlažnom mlieku spolu s vodou. Do hrnca si dáme preosiatu hladkú múku, pridáme zmes žĺtka, kryštálového cukru, vanilkového cukru, mlieka a vody. Všetko dobre rozmixujeme s ručným mixérom na najnižšom stupni rýchlosti, neskôr zvýšime na najvyšší stupeň rýchlosti. Nakoniec pridáme olej a všetko spolu ešte dobre rozmixujeme, aby sa nevytvorili hrudky.
Cesto necháme odstáť minimálne 2 hodiny, ja však pečiem najskôr za 4 až 5 hodín. Jemnejšie trubičky sa však upečú z cesta, ktoré necháme postáť napríklad z večera do rána, alebo 10 až 12 hodín v chladničke. Cesto pri pečení by malo mať izbovú teplotu, takže keď ho vytiahneme z chladničky, necháme ho ešte chvíľu odstáť.
Ak je potrebné pred pečením si cesto rozriedime s trochou vody, nepracujeme s hustým cestom!
Ak sa cesto pri pečení lepí, pridáme trochu oleja.