Krehunké chuťovo vynikajúce orechové trubičky pečiem z mlieka, nie z vody a kvalitných domácich surovín, ako med a vlašské orechy.
Suroviny:
- 1 l mlieka,
- 1 dcl vody,
- 1/2 kg hladkej múky Extra špeciál,
- 150 g kryštálového cukru,
- 5 PL oleja,
- 1 žĺtok,
- 2 ks vanilkového cukru,
- 1 PL medu,
- 50 g pomletých vlašských orechov.
Postup:
Žĺtok, kryštálový cukor a vanilkový cukor rozhabarkujeme vo vlažnom mlieku spolu s vodou. Do hrnca si dáme preosiatu hladkú múku, pridáme zmes žĺtka, kryštálového cukru, vanilkového cukru, mlieka a vody. Všetko dobre rozmixujeme s ručným mixérom na najnižšom stupni rýchlosti, neskôr zvýšime na vyšší stupeň rýchlosti. Potom pridáme vlašské orechy, med a nakoniec pridáme olej a všetko spolu ešte dobre rozmixujeme, aby sa nevytvorili hrudky.
Cesto necháme odstáť minimálne 2 hodiny, ja však pečiem najskôr za 4 až 5 hodín. Jemnejšie trubičky sa však upečú z cesta, ktoré necháme postáť napríklad z večera do rána, alebo 10 až 12 hodín v chladničke. Cesto pri pečení by malo mať izbovú teplotu, takže keď ho vytiahneme z chladničky, necháme ho ešte chvíľu odstáť.
Ak je potrebné pred pečením si cesto rozriedime s trochou vody, nepracujeme s hustým cestom!
Ak sa cesto pri pečení lepí, pridáme trochu oleja. Cesto na orechové trubičky sa trochu viac lepí ako ostatné cestá, nakoľko pridávame ešte med a orechy a preto častejšie pri pečení potierame platne včelou medzistienkou zabalenou v handričke. Ak by sa z vosku uvoľnilo viac, je potrebné utrieť, lebo platne nemôžu byť premastené.