Medvedí cesnak detoxikuje telo, posilňuje imunitný systém, pomáha v boji proti vírusom, má protizápalové účinky, podporuje pamäť a myslenie, pomáha k dobrému tráveniu, má antibakteriálne účinky…
Zbiera sa od marca do mája a využíva sa najmä v kuchyni. Medvedí cesnak sa hodí k mäsu ako príloha, alebo priamo na jeho dochutenie pri jeho pečení. Môžeme si z neho napríklad pripraviť chutný šalát, pečivo, zdravú jarnú polievku, prípadne pesto, ktorým si dochutíme cestoviny, ale taktiež i chutné víno, alebo extrakt z medvedieho cesnaku a mnoho ďalšieho.
A keďže tvarohové nátierky sú slovenskou klasikou, rozhodla som sa ho teraz využiť bez tepelnej prípravy, čiže na vynikajúcu, zdravú a chutnú nátierku. Veď tvaroh v kombinácii s medvedím cesnakom obsahuje množstvo živín a vitamínov, ktoré sú nášmu telu prospešné a ktoré ľudské telo potrebuje k svojmu zdraviu.
Tvarohová nátierka s medvedím cesnakom
Suroviny:
- 150 g tvaroh,
- 150 g roztierateľný syr (Lučina, Apetito…. či už s príchuťou, alebo bez príchute – podľa chuti),
- 1 malá cibuľa,
- hrsť medvedieho cesnaku (10 lístkov),
- 1/2 ČL mletá červená paprika,
- 1/2 ČL himalájska soľ.
Postup:
Do misky dáme tvaroh, syr, malú cibuľku na drobno nakrájanú, medvedí cesnak, tiež na drobno nakrájaný. Posolíme, pridáme mletú červenú papriku, všetko podľa chuti a dobre premiešame.
Nátierku môžeme natrieť na očká, ale vynikajúca je na rýchle raňajky s chlebom a zapijeme zakysankou.