Slaná torta, či už v tvare podkovy, alebo v inom tvare je originálnym prekvapením pre oslávenca, ktorý má radšej slané viac ako sladké 🙂
Slaná torta
so syrovo-cesnakovou a vajíčkovou nátierkou
Suroviny na cesto:
1 kg hladká múka špeciál,
600 ml vlažné mlieko,
2 vajcia,
2 PL olej,
2 ČL citrónová šťava,
4 ČL soľ,
2 ČL kryštálový cukor,
42 g droždie,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva.
Suroviny na syorovo-cesnakovú nátierku:
300 g tavený syr,
100 g maslo,
3 PL pochúťková kyslá smotana,
1 PL plnotučná horčica,
5 strúčkov pretlačeného cesnaku,
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.
Suroviny na vajíčkovú nátierku:
5 ks vajcia uvarené na tvrdo,
100 g maslo,
2 kocky syrokrém,
1 cibuľa na drobno nakrájaná,
1 PL horčica,
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.
Na dozdobenie:
plátkový syr, saláma, slanina, zelenina (šalát, rajčiny, kukurica….).
Postup:
Z 200 ml mlieka, ktoré odoberieme zo surovín na cesto, z droždia a 1 ČL kryšt. cukru si urobíme kvások. Do preosiatej hladkej múky pridáme soľ, kypriaci prášok do pečiva, zvyšný kryštálový cukor – 1 ČL a zamiešame. Potom pridáme vajcia, citrónovú šťavu, olej, zvyšné mlieko (400 ml) a kvások. Miesime 10 až 15 minút až vypracujeme cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút). Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem. Medzitým si tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Do tortovej formy dáme cesto a necháme ešte podkysnúť zhruba 30 minút a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 30 až 40 minút. Z vychladnutej podkovy odrežeme vrch, aby sme mali tortu rovnú a tortu prekrojíme 2x, čiže nám vzniknú 3 časti. Naplníme vajíčkovou a syrovo-cesnakovou pomazánkou. Pomazánky pripravíme zmiešaním surovín na jednotlivú pomazánku. Na pomazánku ukladáme salámu, slaninu – podľa chuti. Vrch aj boky potrieme pomazánkou a prekryjeme plátkami syru. Dozdobíme podľa fantázie.