Torta na krstiny

Torta na krstiny

Vanilkovo-orieškovo-kakaová,

plnená čokoládovou a karamelovou plnkou,

potiahnutá hmotou z cukríkov marshmallow

 

krstinová torta

Suroviny na 1 korpus:

5 ks vajcia,

5 PL polohrubá múka,

5 PL práškový cukor,

1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva.

1 ČL olej,

v prípade kakaového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL kakaa),

v prípade orechového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL mletých vlašských orechov).

Suroviny na čokoládovú plnku:

250 g maslo,

250 g práškový cukor,

250 ml smotana na varenie 33 %,

250 g čokoláda na varenie.

Suroviny na karamelovú plnku:

1 Salko Karamel,

300 g maslo,

lekvár na korpus,

(čaj, káva, rum na pokvapkanie korpusov).

Suroviny na poťahovú hmotu na 1 dávku (robila som 2 dávky):

175 g amerických cukríkov marshmallows (kúpime v Lidli),

2 PL voda,

štipka kyselina citrónová,

vanilkový extrakt (nemusí byť),

700-750 g práškový cukor (vrátane dopracovania na doske),

potravinárske farbivo.

Na vystuženie torty:

4 ks slamky + 2 ks špajdle,

kartón, alobal, potravinárska fólia.

 

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtok a vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, zamiešame 5 PL múky zmiešanej s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme olej. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista. Takto upečieme biely korpus. Druhý korpus kakaový pečieme tak isto, len namiesto 5 PL múky dáme 3 PL polohrubej múky a 2 PL kakaa. Tretí korpus môžeme upiecť orechový, opäť zameníme múku za 2 PL mletých vlašských orechov. Vychladnuté korpusy naplníme čokoládovou plnkou, môžeme striedať i s karamelovou. Spodný korpus pokvapkáme rumom, čajom, alebo kávou, potrieme lekvárom, dáme plnku, priložíme druhý korpus, opäť pokvapkáme čajom, potrieme lekvárom, natrieme plnkou…Takto navrstvíme všetky korpusy. Zvlášť si urobíme spodnú tortu a zvlášť vrchnú tortu. Obe torty potrieme karamelovou alebo čokoládovou plnkou, dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté torty potiahneme poťahovou hmotou najskôr za 4 hodiny, najlepšie až na druhý deň. Keďže je torta dojposchodová, vystužíme ju. Do spodnej torty som dala 4 slamky (zastrihneme podľa hrúbky torty), ktoré som vyplnila špajdlami a na vrch som pod kruhovú tortu dala kartón, obalený alobalom a potravinárskou fóliou. Kartón je v tvare kruhu a musí byť o niečo menší ako je torta, aby ho nebolo vidieť. Tortu dozdobíme podľa fantázie.

Plnka čokoládová : Smotanu s čokoládou rozpustíme na miernom ohni (mesmie vrieť) na hustú kašu a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Zvlášť si vymiešame maslo s cukrom a postupne pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Krém je jednoduchý, finančne nenáročný, trvanlivý a dá sa použiť aj pod poťah.

Plnka karamelová: Maslo a Salko Karamel vymiešame do hladka. Ak nemáme Salko Karamel, uvaríme klasické Salko vo vode zhruba 2-2,5 hodiny. Varíme deň vopred.

Poťahová hmota z cukríkov marshmallow:

Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou a dáme do mikrovlnky rozpustiť zhruba na 2-3 minúty. Počas tejto doby ich 2 až 3-krát premiešame. Mala by vzniknúť taká pena, do ktorej pridáme kyselinu citrónovú a pár kvapiek vanilkového extraktu. Ak chceme hmotu zabarbiť, pridáme farbivo ešte pred pridaním práškového cukru, čiže do roztopených cukríkov. Následne vmiešame 500 g preosiateho práškového cukru, premiešame vareškou, alebo ručným mixérom s nádstavcami na hnetenie, vyklopíme na dosku a ručne dopracovávame so zvyšným cukrom a s vodou (maximálne 2 PL).  Hmotu vyváľkame na doske poprášenej Solamylom, alebo práškovým cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu po vypracovaní hmoty ihneď potiahneme, vtedy sa s ňou robí najlepšie. Ak nám zostane hmota naviac, zabalíme ju do mikroténového sáčka, vložíme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a dáme do chladničky. Neskôr ju pridáme do novej hmoty pri roztápaní cukríkov. Hmota MMF je elastická a dobre sa s ňou pracuje, avšak robím ju, keď poťahujem biele torty, prípadne torty nie s príliš sýtym zafarbením. Keď sa pridá väčšie množstvo farby, hmota stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa…

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.