Tvarohová torta

Dievčenská narodeninová tvarohová barbie torta s kakaovými korpusmi a s vynikajúcou tvarohovou plnkou.

Tvarohová torta

tvarohová torta

Suroviny na korpus (priemer 24 cm):

9 ks vajcia,

360 g kryštálový cukor,

300 g hladká múka,

60 g kakao,

9 PL olej,

9 PL voda,

1 kypriaci prášok do pečiva.

Suroviny na tvarohovú plnku:

500 ml mlieko,

2 ks vanilkový cukor,

2 ks Zlatý klas,

250 g maslo,

250 g práškový cukor,

250 g jemný tvaroh,

250 g jemne hrudkovitý tvaroh,

citrónová kôra.

Suroviny na poťahovú hmotu:

175 g amerických cukríkov marshmallows (kúpime v Lidli),

2 PL voda,

štipka kyselina citrónová,

vanilkový extrakt (nemusí byť),

700-750 g práškový cukor (vrátane dopracovania na doske),

potravinárske farbivo.

 

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom do peny, pridáme vodu, olej a dobre vymiešame. Prisypeme preosiatu hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva, ďalej pridáme kakao a nakoniec vareškou zapracujeme sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista.

Tvarohová plnka:

Tvarohová plnka ide len do torty medzi korpusy, nesmie ísť pod poťahovú hmotu. Pod poťahovú hmotu musí ísť len maslová plnka, alebo maslo zmiešané s cukrom.

Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatých klasov uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť za občasného miešania pri izbovej teplote. Maslo, vanilkový a práškový cukor vymiešame do hladka, pridáme 500 g tvarohu, citrónovú kôru. Do toho opatrne primiešame vychladnutý puding a poriadne vyšľaháme.

Poťahová hmota z cukríkov marshmallow:

Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou a dáme do mikrovlnky rozpustiť zhruba na 2-3 minúty. Počas tejto doby ich 2 až 3-krát premiešame. Mala by vzniknúť taká pena, do ktorej pridáme kyselinu citrónovú a pár kvapiek vanilkového extraktu. Ak chceme hmotu zabarbiť, pridáme farbivo ešte pred pridaním práškového cukru, čiže do roztopených cukríkov. Následne vmiešame 500 g preosiateho práškového cukru, premiešame vareškou, alebo ručným mixérom s nádstavcami na hnetenie, vyklopíme na dosku a ručne dopracovávame so zvyšným cukrom a s vodou (maximálne 2 PL).  Hmotu vyváľkame na doske poprášenej Solamylom, alebo práškovým cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu po vypracovaní hmoty ihneď potiahneme, vtedy sa s ňou robí najlepšie. Ak nám zostane hmota naviac, zabalíme ju do mikroténového sáčka, vložíme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a dáme do chladničky. Neskôr ju pridáme do novej hmoty pri roztápaní cukríkov. Hmota MMF je elastická a dobre sa s ňou pracuje, avšak robím ju, keď poťahujem biele torty, prípadne torty nie s príliš sýtym zafarbením. Keď sa pridá väčšie množstvo farby, hmota stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa…

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.