Dievčenská narodeninová tvarohová barbie torta s kakaovými korpusmi a s vynikajúcou tvarohovou plnkou.
Tvarohová torta
Suroviny na korpus (priemer 24 cm):
9 ks vajcia,
360 g kryštálový cukor,
300 g hladká múka,
60 g kakao,
9 PL olej,
9 PL voda,
1 kypriaci prášok do pečiva.
Suroviny na tvarohovú plnku:
500 ml mlieko,
2 ks vanilkový cukor,
2 ks Zlatý klas,
250 g maslo,
250 g práškový cukor,
250 g jemný tvaroh,
250 g jemne hrudkovitý tvaroh,
citrónová kôra.
Suroviny na poťahovú hmotu:
175 g amerických cukríkov marshmallows (kúpime v Lidli),
2 PL voda,
štipka kyselina citrónová,
vanilkový extrakt (nemusí byť),
700-750 g práškový cukor (vrátane dopracovania na doske),
potravinárske farbivo.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom do peny, pridáme vodu, olej a dobre vymiešame. Prisypeme preosiatu hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva, ďalej pridáme kakao a nakoniec vareškou zapracujeme sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista.
Tvarohová plnka:
Tvarohová plnka ide len do torty medzi korpusy, nesmie ísť pod poťahovú hmotu. Pod poťahovú hmotu musí ísť len maslová plnka, alebo maslo zmiešané s cukrom.
Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatých klasov uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť za občasného miešania pri izbovej teplote. Maslo, vanilkový a práškový cukor vymiešame do hladka, pridáme 500 g tvarohu, citrónovú kôru. Do toho opatrne primiešame vychladnutý puding a poriadne vyšľaháme.
Poťahová hmota z cukríkov marshmallow:
Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou a dáme do mikrovlnky rozpustiť zhruba na 2-3 minúty. Počas tejto doby ich 2 až 3-krát premiešame. Mala by vzniknúť taká pena, do ktorej pridáme kyselinu citrónovú a pár kvapiek vanilkového extraktu. Ak chceme hmotu zabarbiť, pridáme farbivo ešte pred pridaním práškového cukru, čiže do roztopených cukríkov. Následne vmiešame 500 g preosiateho práškového cukru, premiešame vareškou, alebo ručným mixérom s nádstavcami na hnetenie, vyklopíme na dosku a ručne dopracovávame so zvyšným cukrom a s vodou (maximálne 2 PL). Hmotu vyváľkame na doske poprášenej Solamylom, alebo práškovým cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu po vypracovaní hmoty ihneď potiahneme, vtedy sa s ňou robí najlepšie. Ak nám zostane hmota naviac, zabalíme ju do mikroténového sáčka, vložíme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a dáme do chladničky. Neskôr ju pridáme do novej hmoty pri roztápaní cukríkov. Hmota MMF je elastická a dobre sa s ňou pracuje, avšak robím ju, keď poťahujem biele torty, prípadne torty nie s príliš sýtym zafarbením. Keď sa pridá väčšie množstvo farby, hmota stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa…