Kysnuté koláče sladké

Veľkonočný pudingoš

Vynikajúci kysnutý závin s čokoládovou pudingovou plnkou sa dá pripraviť kedykoľvek, tak prečo nie na Veľkú noc. Keď si ho dozdobíme mandľami obalenými v čokoláde, vznikne nám tento skvelý a veľmi chutný

veľkonočný pudingový závin

pudingoš fotopostup

Suroviny na cesto:

900 g hladká múka,

štipka soli,

42 g droždie,

100 g práškový cukor,

1 ks vanilkový cukor,

400 ml vlažné mlieko,

1 kypriaci prášok do pečiva,

2 ks vajcia,

5 PL olej.

Suroviny na plnku:

2 ks čokoládový puding Dr.Oetker,

500 ml mlieko,

250 g kryštálový cukor,

4 PL kakao,

250 g maslo.

Na potretie:

2 ks žĺtky+2 PL mlieko.

 

 

Postup:

Najskôr si pripravíme plnku. V hrnci uvaríme z mlieka, cukru a pudingových práškov hustú kašu. Do mierne vychladnutého pudingu primiešame maslo a kakao (puding musí byť dostatočne teplý, aby sa maslo rozpustilo). Dobre vymiešame a necháme vychladnúť.

Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 2 dcl mlieka a droždia. Mlieko odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, soľ, práškový cukor, vanilkový cukor. Pridáme zvyšné mlieko, vajcia, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každý diel rozvaľkáme naplníme plnkou a zvinieme ako závin. Potom splietame po dva záviny do vrkoča, vzniknú 3 pudingoše, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom. Pečieme pri teplote 180 ° C zhruba 45 minút. Asi po 20 – 25 minútach pudingoše z vrchu prikryjeme alobalom, aby neprihoreli z vrchu. Vychladnuté pudingoše môžeme posypať práškovým cukrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *