Bryndzové oblátky môžeme upiecť pri akejkoľvek príležitosti. Keďže sa blíži Veľká noc, ponúkam Vám tento recept na
bryndzové oblátky
Suroviny:
1 l mlieko,
1/2 kg hladká múka Extra špeciál,
4 ČL soľ,
20 g rasca,
4 PL olej,
2 vajcia,
120 g bryndza,
voda podľa potreby.
Postup:
Do hlbšej nádoby dáme preosiatu hladkú múku, soľ, rascu, bryndzu a spolu premiešame. V letnom mlieku rozhabarkujeme vajcia. Za stáleho mixovania s ručným mixérom na najnižšom stupni rýchlosti prilievame do múky. Nakoniec pridáme olej a všetko poriadne rozmixujeme – zvýšime na vyšší stupeň rýchlosti.
Cesto necháme odstáť minimálne 2 hodiny, ja však pečiem najskôr za 4 až 5 hodín. Jemnejšie oblátky sa však upečú z cesta, ktoré necháme postáť napríklad z večera do rána, alebo 10 až 12 hodín v chladničke. Cesto pri pečení by malo mať izbovú teplotu, takže keď ho vytiahneme z chladničky, necháme ho ešte chvíľu odstáť.
Ak je potrebné pred pečením si cesto rozriedime s trochou vody alebo mlieka, nepracujeme s hustým cestom!
Najlepšie zistíme, že je cesto husté pri správnej technike pečenia tak, že pri pečení zostanú oblátky vzadu tmavšie a vpredu bledšie. Potom sú dve možnosti, musíme silno pritlačiť, aby boli rovnako hrubé vzadu aj vpredu, alebo rozriedime cesto.