Vajcová baba je jednoduchým a vynikajúcim veľkonočným jedlom pripravovaným k sviatku Veľkej noci. Keďže mu predchádzalo obdobie štyridsaťdňového pôstu, príprava veľkonočných jedál bola radostnou udalosťou v každej rodine. Pestrosť a hojnosť veľkonočných pokrmov na stole mala zabezpečiť blahobyt celej rodiny v priebehu roka. Tradičnými veľkonočnými jedlami, ktoré sa stali symbolom celého sviatku boli vajíčka, ktoré sa jedli uvarené natvrdo alebo v rôznych jedlách z vajec. Preto pridávam tento recept na veľkonočnú vajcovú babu s údeným mäsom, do ktorej môžeme kľudne pridať i klobásu.
veľkonočná vajcová baba s údeným mäsom
Suroviny:
10 ks rožky,
10 ks vajcia,
1 l mlieko,
1 ks väčšia cibuľa,
200-300 g údené mäso,
petržleňová vňať,
masť,
1 ČL vegeta,
soľ podľa chuti,
štipka mleté čierne korenie.
Postup:
Nakrájané rožky na malé kocky namočíme do celého litra mlieka, resp. zalejeme mliekom. Medzitým si v malom hrnci na masti zasmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané údené mäso (údené mäso si vopred uvaríme vo vode) a chvíľku posmažíme. Následne vylejeme do namočených rožkov, pridáme vajcia, vegetu, soľ, korenie a všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú petržleňovú vňať a opäť premiešame. Hotovú zmes nalejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 ° C zhruba 45 až 50 minút. Vychladnutú vajcovú babu nakrájame na kocky, prípadne obdĺžniky.