Drobné pečivo, tuhé cestá

Vanilkovo-orechové rožky

Vynikajúce, krehunké vianočné pečivo

Vanilkovo-orechové rožky zo špaldovej múky

vanilkovo-orechove-rozky

Suroviny na rožky:

400 g hladká špaldová múka,

250 g maslo,

130 g mleté vlašské orechy,

3-4 PL med (alebo 70 g práškový cukor),

3 žĺtky,

1/2-ica vanilková tobolka (vanilkový lusk), alebo 5-10 kvapiek vanilkový extrakt.

Suroviny na obaľovanie:

1 vanilkový cukor + práškový cukor, alebo mleté vlašské orechy.

 

Postup:

V miske zmiešame všetky suroviny na rožky a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do mikroténového sáčku, alebo potravinárskej fólie a odložíme ho do chladničky minimálne na 2 hodiny. Zo studenej hmoty tvarujeme rožky tak, že si z cesta vytvarujeme zhruba 30 cm dlhé „šúlky“, hrubé 1,5 – 2 cm. Potom si odstrihneme kúsok papiera a podľa neho režeme rovnako dlhé „šúlčeky“, aby sme mali všetky rožky rovnaké. Konce zahneme a hotové rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 5 minút, kým nechytia zlatistú farbu (tým, že sme použili med, rožky sa budú piecť trošku kratšie, ako s cukrom). Ešte horúce obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru, alebo v zmesi vanilkového cukru s mletými vlašskými orechmi. Vychladnuté rožky naukladáme do papierovej krabice, jednotlivé poschodia oddelíme vrstvou papiera a skladujeme ich na suchom mieste. Kľudne si môžeme odložiť i do mrazáku 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *