My tento sviatočný šalát robievame obvykle 2-krát ročne a to na Vianoce a Veľkú noc. Takže nepozeráme na kalórie a veci podobné. Skrátka ho robíme tak, ako nám chutí 🙂 Do šalátu nepridávam ani zeler, ani vajcia, aby sa rýchlo nekazil, avšak každý si do svojho môže pridať to, čo mu chutí.
Sviatočný šalát
Suroviny:
3,8 – 4 kg zemiaky,
600 g mrkva,
300 g cibuľa,
7 dcl pohár zavárané uhorky,
420 ml majolenka Hellmanns,
420 ml tatárska omáčka Hellmanns,
375 g kyslá pochúťková smotana Rajo,
1-2 PL horčica,
soľ a korenie podľa chuti.
Postup:
Zemiaky v šupke vložíme do hrnca s osolenou vodou, uvaríme, po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme. Mrkvu očistíme, uvaríme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno (cibuľu môžeme spariť vriacou vodou, ale nemusíme). Uhorky nakrájame na kocky, použijeme i nálev z uhoriek. Do veľkej misy, alebo hrnca dáme pretlačené zemiaky mrkvu, cibuľu, uhorky. Všetko spolu premiešame a pridáme soľ, korenie, horčicu a nakoniec prilejeme nálev z uhoriek, aby šalát nebol suchý. Nálev dávame postupne, podľa hustoty šalátu. Takto šalát necháme odstáť, aby „nažil“ do druhého dňa. Na druhý deň v miske vymiešame majolku, tatársku omáčku a kyslú smotanu a zmes pridáme do odstáteho šalátu a všetko spolu poriadne premiešame.