RAW Štedrák

RAW Štedrák

Štedrák, je klasický hutný sviatočný koláč so 4 plnkami, ktorý si obvykle pripravujeme na Štedrý deň. Ja som sa však rozhodla, že tento rok si namiesto klasického koláča pripravím

Vianočný RAW Štedrák

s orechmi, hrozienkami (prípadne ďatlami), sušenými slivkami, makom, chia semienkami, panenským kokosovým olejom, kakaom a medom.

raw-stedrak-fotopostup

Suroviny na orechový korpus (priemer tortovej formy 24 cm):

300 g orechy (vlašské orechy, mandle, prípadne mix orechov – orechy musia byť namočené cez noc a osušené),

150 g hrozienka, alebo ďatle (namočené na pol hodiny do vody),

100 g sušené slivky (namočené na pol hodiny do vody).

Suroviny na svetlú plnku:

200 g kešu orechy (orechy musia byť namočené cez noc a osušené),

100 g med (agávový, javorový sirup),

100 g panenský kokosový olej,

šťava z 1 biocitróna.

Suroviny na makovú plnku:

10 g chia semienka,

170 g mletý mak,

100 g sušené slivky (namočené na pol hodinu do vody).

Suroviny na čokoládovú polevu:

2 PL med (agávový, javorový sirup),

2 PL kakao natural,

2 PL panenský kokosový olej.

Suroviny na ozdobenie:

ovocie, orechy, strúhaný kokos, kakao natural, goji….

Postup:

Orechy pomelieme na múku a pridáme hrozienka (ďatle). Všetko spolu pomixujeme v mixéri a vypracujeme lepivú hmotu, ktorú natlačíme na spodok tortovej formy. Na chvíľu dáme stuhnúť do chladničky. Potom na hmotu dáme vrstvu rozmixovaných sušených sliviek (100 g) a dáme opäť na chvíľu stuhnúť do chladničky. Na to dáme svetlý krém, ktorý pripravíme tak, že všetky ingrediencie na svetlý krém rozmixujeme do hladka. Na svetlý krém dáme makovú plnku, ktorú taktiež pripravíme tak ako svetlý krém, čiže všetky ingrediencie na makovú plnku rozmixujeme. Na vrch dáme čokoládovú polevu a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny. Ozdobíme podľa fantázie.

Príprava raw čokolády: Panenský kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeli, primiešame kakao a med. Ideálne je zahriať zmes na 42 °C, následne temperujeme na 31,5 °C (vtedy je čokoláda pripravená na tuhnutie).

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *