Makovo-pomarančový koláč

Ak ste milovníkom maku, potom určite vyskúšajte tento skvelý makovo-pomarančový múčnik. Ja som ho pripravila v sobotu večer ako maškrtu na nedeľu, ale keď sme sa doň pustili, na nedeľu mi zostali len štyri kúsky. Takže budem musieť ešte niečo dopiecť 🙂 Keď ochutnáte túto neodolateľnú a skvelú chuť maku spojenú s pomarančom, jednoducho podľahnete. Skrátka po tejto maškrte sa len tak „zapráši“. Múčnik je jednoduchý a nenáročný, takže ho zvládne každá gazdinka. Môžete ho pripraviť ako tortu, ale s menším priemerom (20 cm), alebo vyliať do formy na biskupský chlebíček. Ja som ho dala do formy na srnčí chrbát, kde mi prevyšovalo trochu cesta.

Makovo-pomarančový koláč

Suroviny na cesto:

200 g zmäknuté maslo,

200 g krupicový cukor (kryštálový, trstinový),

3 celé vajcia (izbová teplota, aby sa maslo „nezrazilo“),

50 g mak (lepšie je dať celý-čiže nemletý, ja som použila i mletý),

125 g hladká múka,

125 g polohrubá múka,

1/2 balík kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker,

2 veľké pomaranče (do cesta sa použila iba šťava zhruba 1,5 – 2 dcl, kôra pôjde na ozdobenie),

Suroviny na ganache polevu:

100 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa,

100 ml smotana na šľahanie 33%-tná.

Suroviny na ozdobenie:

nastrúhaná kôra z dvoch pomarančov,

200 ml voda,

2 PL kryštálový cukor.

 

Postup:

Vo väčšej miske vyšľaháme maslo s cukrom do hladka, následne pridáme celé vajcia a všetko spolu dobre premiešame ručným mixérom. Postupne do zmesi zašľaháme obe preosiate múky zmiešané s kypriacim práškom do pečiva. Potom prilejeme pomarančovú šťavu a keď je všetko dobre vymiešané, nakoniec pridáme mak a premiešame. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 45 – 50 minút. Vychladnutý múčnik polejeme ganache polevou a posypeme cukrovou pomarančovou kôrou.

Príprava ganache: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme, pridáme čokoládu a premiešame.

Príprava pomarančovej kôry: Kôru z umytých pomarančov nastrúhame na jemno a vložíme ju spolu s vodou a cukrom do kastrólika. Privedieme k varu a varíme asi 5 minút. Potom kôru scedíme cez sitko a necháme ju uschnúť na papieri na pečenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.