Krémeš je vynikajúci slávnostný zákusok, ktorý môžeme pripraviť i z lístkového cesta, prípadne bebe a marína keksov, alebo môžeme upiecť vynikajúce medové pláty. Ja som vyskúšala mnoho receptov na krémeše, avšak tento je u nás top.
Domáci krémeš z medového cesta
Suroviny na cesto:
50 g maslo,
1 PL med,
100 g práškový cukor,
1 vajce,
1 žĺtok,
1 PL um (rum),
250 g hladká múka špeciál,
1 ČL sóda bikarbóny.
Suroviny na krém:
1 l mlieko,
3 balíky Zlatý klas,
1 vanilkový cukor,
4 žĺtky,
250 g maslo,
250 g práškový cukor.
Suroviny na šľahačku:
750 ml smotana na šľahanie 33 %,
4 PL práškový cukor,
2 balíky stužovač na šlahačky Dr. Oetker.
Suroviny na čokoládovú polevu:
200 g čokoláda na varenie,
200 g cera.
Postup:
V mise nad parou vymiešame maslo s 1 PL medu a 100 g práškového cukru. Potom pridáme 1 celé vajce a 1 žĺtok, 1 PL rumu a nakoniec pridáme hladkú múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Vymiešame hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu časť. Cestá upečieme na vymastených a múkou vysypaných plechoch vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C. Upečené pláty necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme krém a šľahačku.
Príprava krému: V miske si rozšľaháme žĺtky s mliekom (zhruba 200 až 300 ml) a so zlatými klasmi. Do hrnca dáme variť zvyšné mlieko (700 až 800 ml mlieka) spolu s vanilkovým cukrom. Potom pridáme vymiešanú zmes so zlatými klasmi a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešana. V druhej miske vymiešame maslo s práškovým cukrom, postupne pridávame vychladnutú kašu a vymiešame hladký krém.
Keď máme krém hotový, vyšľaháme si šľahačku zo smotany, práškového cukru a stužovačov.
Krémeše naplníme tak, že na spodok dáme väčší, teda hrubší vychladnutý plát, naň rovnomerne natrieme krém, na to šľahačku, na šľahačku dáme tenší plát, ktorý polejeme čokoládovou polevou (rozpustená cera s čokoládou vo vodnom kúpeli).
Hotové krémeše necháme v chladničke do druhého dňa a na druhý deň krájame na kocky, alebo rezy.