Vynikajúca vôňa pri pečení a ešte lepšia chuť pri jedení. Kto má rád bábovky a miluje kombináciu čokolády s orieškami, určite ocení túto vynikajúcu a lahodnú bábovku preliatu množstvom čokolády, s mletými i celými vlašskými orechami, posypanú mandľovými lupienkami. Táto mega čokoládová bábovka je lahodnejšia z horkej čokolády s vyšším obsahom kakaa.
Čokoládová bábovka s mletými i celými vlašskými orechami, posypaná mandľovými lupienkami
Suroviny na cesto:
- 180 g maslo,
- 50 g horká čokoláda,
- 6 ks vajcia,
- 100 g kryštálový cukor,
- 1 vanilkový cukor,
- 1 ČL citrónová kôra,
- 80 g práškový cukor,
- 150 g polohrubá múka,
- 1/2 balíčku kypriaci prášok do pečiva,
- štipka soli,
- 1 PL kakao,
- 50 g mleté vlašské orechy,
- 150 g celé vlašské orechy.
Suroviny na polevu:
- 200 g horká čokoláda (s vyšším obsahom kakaa),
- 40 g maslo,
- 20 – 30 g mandľové lupienky na posypanie.
Postup:
V malom hrnčeku si rozpustíme maslo, ktoré následne odstavíme z ohňa a pridáme na kúsky nalámanú horkú čokoládu. Čokoládu miešaním rozpustíme.
Bielky oddelíme od žĺtok. Žĺtky si vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou do peny. Potom pridáme pripravenú čokoládu. Postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, štipku soli, kakao a mleté orechy. Všetko dobre vymiešame ručným mixérom.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame kryštálový cukor. Sneh zapracujeme vareškou do cesta a nakoniec pridáme celé orechy a ešte raz všetko dobre premiešame. Hotovú zmes nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 45 minút.
Upečenú bábovku necháme mierne vychladnúť a vyklopíme. Bábovku polejeme horkou čokoládou, ktorú si rozpustíme s maslom a posypeme mandľovými lupienkami. Čokoládu necháme dobre stuhnúť a podávame.
Dobrú chuť 🙂