Zapečený špaldový kváskový chlieb je ideálny na každý večierok, keď vás už nebavia obložené chlebíčky, alebo jednohubky, prípadne na chutnú večeru. Ak hľadáte niečo jednoduché a ozaj originálne, čo bude všetkým chutiť, urobte tento chlieb, ktorý bude zjedený skôr, než dopijete pohár vína.
Zapečený špaldový kváskový chlieb so schwarzwaldskou šunkou, syrom a jarnou cibuľkou
Suroviny na kvások:
1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),
160 g ražnej múky,
170-180 ml vlažnej vody,
Suroviny na chlieb, na 2 malé bochníky (2 x 500 g):
450 g špaldovej múky,
150 g špaldovej celozrnnej múky,
5 g celej rasce,
20 g himalájskej soli,
300 g kvásku,
330 ml vlažnej vody.
Suroviny na zapečenie:
250 g maslo,
jarná cibuľka (alebo cesnek)
300 – 400 g tvrdý syr,
100 g inovecká saláma (šunková)
200 g schwarzwaldská šunka.
Postup:
V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie špaldového chleba.
![prekladanie cesta](https://i0.wp.com/zuzkinemaskrty.sk/wp-content/uploads/2016/01/prekladanie-chleba-300x258.jpg?resize=300%2C258)
Do misky si dáme špaldovú múku, rascu, himalajskú soľ. Všetky suché suroviny premiešame, potom pridáme 300 ml kvásku a 330 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto rozdelíme na dve polovice, poprekladáme ich a vložíme do naolejovanej misky, kde ich necháme kysnúť 1,5 až 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschli. V tomto intervale ich 3 x poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách cesto stočíme, vytvarujeme bochník a dáme do múkou vysypanej, alebo solamylom vysypanej ošatky. V ošatke necháme bochník kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je chlieb nakysnutý, dáme ho na rozpálený plech, na ktorom je papier na pečenie, chlieb narežeme postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme prvých 15 minút na 250 ° C so zaparením, potom stíšime na 190 °C a dopekáme 30 min. Či je chlieb vo vnútri upečený zistíme tak, že pri poklepaní zo spodu by mal duto zvoniť. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť.
Keď sú bochníky vychladnuté, narežeme ich mriežkovito k spodnej kôrke na „ježka“, ale nedokrajujeme, spodnú časť necháme vcelku. Rez ukončíme tak 1-1,5 cm nad spodnou kôrkou. Do jednotlivých zárezov nalejeme pomocou lyžičky rozpustené maslo zmiešané s nakrájanou jarnou cibuľkou, alebo s pretlačeným cesnekom. Postupne rozhrňujeme jednotlivé zárezy a natlačíme do nich nakrájaný syr, salámu, schwarzwaldskú šunku… Nakoniec vrch polejeme zvyškom masla zmiešaným s cibuľkou, alebo cesnekom, zabalíme do alobalu a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C zhruba 20 minút, potom alobal opatrne otvoríme a dopekáme ešte 10 až 15 minút, až kým sa syr neroztečie a saláma bude mať pekne zapečené okraje.