Veľkonočný veniec z kysnutého cesta

Tak ako na štedrovečernom stole nesmie chýbať vianočka, tak na veľkonočnom stole nesmie chýbať baranček alebo veniec. Preto pridávam tento recept na voňavý a chutný

veľkonočný kysnutý veniec so škoricovou plnkou, s hrozienkami, kandizovaným ovocím, mandľovými lupienkami a želé cukríkmi

veľkonočný kysnutý veniec fotopostup

Suroviny na cesto:

250 ml vlažné mlieko,

20 g droždie,

100 g kryštálový cukor,

500 g hladká múka,

štipka soli,

1 vajce,

50 g rozpustené maslo.

Na plnku:

60 g zmäknuté maslo,

3-4 PL kryštálový cukor

2 ČL mletá škorica,

kandizované ovocie podľa chuti,

50 g hrozienka,

60 g mandľové lupienky,

1/2 ČL citrónová kôra,

3-4 PL um (rum).

Na potretie:

2 žĺtky,

2 PL mlieko.

Na posypanie:

mandľové lupienky,

1 balík cukríky Haribo ovocné želé (malina, černice).

 

Postup:

Deň vopred, alebo niekoľko hodín vopred, si namočíme kandizované ovocie a hrozienka do rumu. Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, mlieka a droždia. Cukor odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor. Pridáme vajce, rozpustené maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Medzitým si pipravíme plnku. Maslo zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a škoricou do hladka. Kandizované ovocie, hrozienka a mandľové lupienky spolu premiešame. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske, zhruba na 1 cm, natrieme škoricovú plnku, posypeme ovocím zmiešaným s mandľovými lupienkami a zvinieme do rolády. Roládu prerežeme pozdĺžne a opatrne zapletieme do vrkoča, ktorý nakoniec spojíme do uzavretého kruhu. Kruh opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 minút podkysnúť. Potom ho potrieme žĺtkami rozmiešanými s mliekom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť. Pečieme prvých 25 minút pri teplote 200 °C, potom znížime na 180 °C a dopekáme ešte 10-15 minút. Ešte horúci veniec potrieme cukrovou vodou a dozdobíme želé cukríkmi.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.