Veľkonočný baranček k Veľkej noci neodmysliteľne patrí. Preto pridávam tento odskúšaný recept na barančeka s citrónovou príchuťou.
Veľkonočný baranček
Suroviny na cesto:
3 ks vajcia,
150 g práškový cukor,
1 ks vanilkový cukor,
5 PL olej,
5 PL horúca voda,
150 g polohrubá múka,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva,
1 Zlatý klas,
1 ČL citrónová kôra,
10 kvapiek citrónová aróma,
štipka soli.
Na ozdobenie:
2 bielky,
štipka soli,
300 g práškový cukor,
hrozienka,
biela čokoláda.
Postup:
Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridáme olej a horúcu vodu. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva, Zlatým klasom a citrónovou kôrou. Pridáme do žltej peny. Do bielkov pridáme citrónovú arómu, štipku soli a ušľaháme tuhý sneh, ktorý vareškou zapracujeme do cesta. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej barančekovej formy a pečieme pri teplote 180 °C zhruba 40 minút. Necháme ho vychladnúť a vyklopíme. Tvár barančeka oblejeme rozpustenou bielou čokoládou a dáme hrozienka na oči a nos.
Bielková poleva: Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh, potom dáme nad paru a zamiešame práškový cukor, aby bola poleva lesklá. Hotovú polevu dáme do cukrárskeho vrecúška a zdobíme.