Mafiny, alebo cupcakes? Rozdiel je v cestách. Mafiny vytvoríme tak, že zmiešame mokré ingrediencie v jednej miske, suché v druhej a nakoniec ich spojíme. Celkovo je hmota pevnejšia, hustejšia a suchšia. Preto cesto po upečení vytvára na povrchu veľkú bublinu s charakteristickou prasklinou a zľahka opečenou kôrkou.
Suroviny na cupcakes treba postupne vymiešať či vyšľahať, podobne ako trené cesto na bábovku. Konzistencia je jemná a vláčna. Po upečení vzniknú hladké tortičky, na ktoré môžeme nastriekať krém, alebo ich poliať polevou a dozdobiť podľa fantázie.
Čučoriedkový cupcake
Suroviny na cesto:
300 g kryštálový cukor,
150 g maslo,
3 vajcia,
300 g hrubá múka,
300 g strúhané jablká,
1 ks kypriaci prášok do pečiva,
2 PL kakao,
100 g čučoriedky z kompótu (prípadne sušených)
Suroviny na krém:
2 bielky,
130 g kryštálový cukor,
250 g zmäknuté maslo,
fialové potravinárske farbivo.
Na ozdobenie:
papierové košíčky,
čučoriedky.
Postup:
Rúru predhrejeme na teplotu 180 °C. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a kakaom. V druhej miske vyšľaháme 200 g kryštálového cukru, maslo a žĺtky. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom, ďalej pridáme nastrúhané jablká a čučoriedky z kompótu. Z bielkov a zvyšného kryštálového cukru (100 g) vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Na plech naukladáme košíčky, ktoré naplníme cestom tak do 3/4-ín a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 25 minút. Na upečené a vychladnuté cupcake nastriekame cukrárenským vreckom krém, ktorý pokvapkáme čučoriedkovou šťavou z kompótu a posypeme čučoriedkami.
Krém: Bielky s cukrom miešame a vo vodnom kúpeli ohrievame, až sa cukor rozpustí. Odstavíme a vyšľaháme tuhý lesklý sneh, ktorý zafarbíme fialovým potravinárskym farbivom. Postupne doň zašľaháme zmäknuté maslo. Ak nemáme potravinárske farbivo, biely krém posypeme farebným cukrom.