Orechové kysnuté prasiatka

Tieto orechové kysnuté prasiatka obvykle pečiem ako novoročné prasiatka pre šťastie a hlavne deťom pre radosť 🙂 Prasiatka môžeme plniť tvarohovou, orechovou i makovou plnkou.

orechové kysnuté prasiatka

Suroviny na cesto:

1 kg hladkej múky,

štipka soli,

120 g maslo,

2 vajcia,

120 g kryštálového cukru,

500 ml mlieka,

60 g droždie.

Na orechovú plnku:

mleté vlašské orechy,

kryštálový cukor podľa potreby,

trochu mlieka,

vajce a mlieko na potretie.

 

Postup:

Z 2,5 dcl mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások (mlieko aj cukor odoberieme zo surovín na cesto). V miske zmiešame múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor, vajcia, zvyšné mlieko, rozpustené maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti,  keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste.

Medzitým si pripravíme orechovú plnku. Mleté orechy zmiešame s cukrom a trochou mlieka.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme kolieska. Na vrchu koliesok vyrežeme  trojuholníky, tým nám vzniknú ušká. Zlepujeme dve kolieska, medzi ktoré dáme orechovú plnku. Vrch potrieme vajíčkom, aby nám držali ušká, ktoré zahneme. Z cesta vytvarujeme rypáky, ktoré prilepíme a ako oči použijeme hrozienka. Hotové prasiatka necháme podkysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie zhruba 10 a ž 15 minút, ešte raz potrieme vajíčkom a dáme piecť.   Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 20 až 25 minút. Horúce prasiatka potrieme mliekom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.