Veľkonočný baranček s lahodnou rumovou príchuťou a s jemnou konzistenciou
Suroviny:
3 ks vajcia,
150 g polohrubá múka,
150 g práškový cukor,
štipka soli,
1 ks kypriaci prášok do pečiva,
1 k vanilkový cukor,
4 PL mlieko,
4 PL olej,
1 PL rum.
Na ozdobenie:
2 bielky,
štipka soli,
300 g práškový cukor,
hrozienka,
biela čokoláda.
Postup:
V miske vymiešame ručným mixérom žĺtky s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom do peny. Keď sú dore žĺtky s cukrom vymiešané, pridáme mlieko a rum, opäť vymiešame. Následne pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej a všetko spolu dobre vymiešame. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipki soli, ktorý postupne po lyžici zapracovávame vareškou do žĺtkovej masy. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť . Pečieme pri teplote 190 °C zhruba 30-40 minút. Necháme ho vychladnúť a vyklopíme. Tvár barančeka oblejeme rozpustenou bielou čokoládou a dáme hrozienka na oči a nos.
Bielková poleva: Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh, potom dáme nad paru a zamiešame práškový cukor, aby bola poleva lesklá. Hotovú polevu dáme do cukrárskeho vrecúška a zdobíme.