Ak vám zostávajú z pečenia bielky a neviete čo s nimi, skúste tieto bielkovo-orechové rožky. Pre milovníkov suchárov a sušienok je to zaujímavá sladkosť ku káve, alebo čaju. Nakoľko je to suché trvanlivé drobné pečivo, vhodné sú i na Vianoce, či Veľkú Noc.
Bielkovo-orechové rožky
Suroviny:
280 g mleté vlašské orechy,
500 g trstinový cukor,
7 ks bielky,
hrsť strúhanky,
600-700 g nasekané vlašské orechy.
Suroviny na čokoládovú polevu:
100 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa,
80 g cera.
Postup:
Deň vopred (i viac) si zo 7 ks bielkov, 500 g trstinového cukru a 280 g mletých vlašských orechov uvaríme na slabom ohni kašu a varíme, kým to nezhustne. Na druhý deň pridáme hrsť strúhanky a vypracujeme rožky (z 1 ČL hmoty tvarujeme „šúlky“, ktoré obalíme v nasekaných orechoch a konce zahneme). Hotové rožky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri nízkej teplote 100-150 °C na samom vrchu rúry (skôr sušíme ako snehové pusinky), až kým budú rožky bledohnedé. Konce rožkov namáčame do čokoládovej polevy (vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou).