Keď dostanem chuť na niečo zdravšie, bez múky, cukru a neviem sa rozhodnúť medzi makom, či orechmi, upečiem si tento makovo-orechový koláč 🙂
Je nenáročný na prípravu, teda rýchly ale zároveň i veľmi chutný. A keďže múka je nahradená orechmi a makom, koláč je vhodný aj pri bezlepkovej strave.
Makovo-orechový koláč bez múky a cukru
Suroviny:
150 g mleté vlašské orechy,
150 g mletý mak,
1 kypriaci prášok do pečiva,
5 ks vajcia,
190 g maslo,
150 g med,
70 ml mlieko.
Na dohotovenie:
domáci lekvár na potieranie,
100 g horká čokoláda + 1-2 PL olivový olej
Postup:
V miske vymiešame maslo, pridáme med, vajcia, mlieko a všetko spolu dobre vymiešame. V druhej miske zmiešame sypké suroviny – orechy, mak, kypriaci prášok do pečiva. Sypkú zmes primiešame k ostatným surovinám. Všetko spolu dobre vymiešame, až vznikne „cesto“. Hotové „cesto“ nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 °C zhruba 20 – 25 minút. Koláč necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme domácim lekvárom a polejeme čokoládou (čokoláda rozpustená vo vodnom kúpeli + olej). Ja som poliala bielou a posypala tmavou čokoládou, avšak zdravšia verzia je horká čokoláda v kombinácii s olivovým olejom, ktorá prospieva zdraviu, čiže má zdravotné benefity na srdce, cievy, odbúravanie cholesterolu).