Ak máte chuť na sladké, resp. na domáci koláč a nechcete tráviť príliš veľa času pri sporáku, pridávam tento recept na rýchly a vynikajúci koláč zo strúhaných jabĺk, so škoricou, s domácim lekvárom a s čokoládovou polevou. Koláč je teda nenáročný na čas, ale i prípravu, takže ho zvládne každá gazdinka 😉
Jablkový koláč so škoricou,
s domácim lekvárom a s čokoládovou polevou
Suroviny na cesto:
500 g postrúhané jablká + kryštálový cukor a mletá škorica podľa chuti,
400 g kryštálový cukor,
2 Čl sóda bikarbóny,
1 ČL mletá škorica,
200 ml olej,
400 g polohrubá múka,
4 vajcia.
Suroviny na dohotovenie:
domáci lekvár, alebo džem,
100 g čokoláda na varenie,
100 g cera.
Postup:
V miske vymiešame celé vajcia s cukrom do peny, potom pridáme olej a opäť všetko spolu premiešame. Ďalej pridáme postrúhané jablká, ktoré sme predtým zmiešali s cukrom a trochou mletej škorice – podľa chuti, sódu bikarbónu, mletú škoricu a múku. Všetko spolu dobre premiešame a necháme 10 minút postáť. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zhruba 25 až 30 minút. Vychladnutý koláč potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou).