Tento vynikajúci a rýchly sladký alkoholický nápoj, ktorý doma hravo zvládne urobiť každý, chutí skoro ako originál. Môžeme ho pripraviť z Írskeho whisky, prípadne rumu, Salka a niekto pridáva i smotanu. Ak sa rozhodneme pre whisky, čo je najviac podobné originálu, použijeme írsku whisky, nie škótsku, alebo americkú.
Domáci likér Baileys
Suroviny:
2 plechovky kondenzované mlieko Salko,
500 ml whisky, alebo um (rum),
500 ml mlieko,
1 sáčok mandľový puding.
Postup:
Uzatvorené plechovky Salka vložíme do hrnca s vodou tak, aby boli ponorené vo vode a varíme zhruba 2 hodiny. Potom ich vylejeme do väčšej misky a necháme vychladnúť. Medzitým si uvaríme mandľový puding podľa návodu s 500 ml mlieka. Hotový puding necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania, aby sa na vrchu nevytvorila „šupka“. Keď máme puding vychladnutý, všetko spolu poriadne vymiešame ručným mixérom: V miske, kde máme vychladnuté salka, primiešavame vychladnutý puding a postupne prilievame whisky, alebo rum. Všetko spolu miešame ručným mixérom. Hotový baileys dáme do fliaš a uskladňujeme v chladničke. Likér môžeme síce podávať ihneď, ale lepšie je, keď ho necháme pred podávaním chvíľku postáť, aby sa zložky spojili. Vychladený likér podávame s ľadom. Likéry nemajú dlhú životnosť, takže vydrží v chladničke zhruba 1 až 2 mesiace.