Jahodová marmeláda

Lekvár, džem, alebo marmeláda, aký je v tom rozdiel?

Marmeláda: To, čo sme doteraz nazývali marmeláda, voláme podľa nového ovocná nátierka. Marmeláda – ovocná nátierka má výhodu, že sa nerozteká. Pripravuje sa z ovocného pretlaku, resp. drene tak, že sa prevarí do rôsolovitej konzistencie. Dreň varíme na prudkom ohni, po odparení určitej časti vody pridáme cukor. Marmeláda musí mať tuhšiu konzistenciu ako džem, čo závisí od pektínových látok v ovocí. Mnoho pektínu obsahujú jablká, egreš, ríbezle, málo ho však obsahujú višne a čerešne. Ak chceme pripraviť marmeládu z ovocia, ktoré obsahuje málo pektínu, pridáva sa práškový, alebo tekutý pektín a tiež kyseliny na vytvorenie rôsolu.

Džem: Džemy pripravujeme zvarením celého, alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. Pred varením džemov sa musí ovocie presladiť vrstvením ovocia s cukrom.

Lekvár: Lekvár vznikne odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, preto nekvasí a nesplesnivie. Ovocie pred varením prepasírujeme.

Keďže ja robím či už marmeládu, lekvár, alebo džem každý druhý deň, nechce sa mi stáť celú večnosť pri sporáku, takže používam želírovaciu látku (želírovací cukor, alebo Gelfix). Taktiež môžeme použiť i morskú riasu Agar-Agar, ktorá je čisto rastlinného pôvodu a je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Neutrálna chuť agar-agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia. Riasu agar-agar pridávame nakoniec. Varíme ovocie s cukrom a na záver pridáme prášok z morskej riasy.

Jahodová nátierka

jahodová marmeláda fotopostup

Suroviny:

1 kg jahody,

1 ks Gelfix Extra 2:1,

500 g kryštálový cukor.

Postup:

Z očistených jahôd si urobíme dreň, ktorú dáme do väčšieho hrnca. Obsah vrecka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k jahodám. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Gelfix Extra pridávame vždy pred cukrom. Následne pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania a prebublávania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme. Odoberieme penu a plníme do pripravených pohárov. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom a otočíme dnom nahor asi na 20 minút. Potom ich otočíme späť a necháme pod dekou do druhého dňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.