Marlenka (medovo-orechové rezy s lahodnou plnkou) je vynikajúci tradičný arménsky zákusok, ktorý je vhodný na každú príležitosť a hlavne nie je pracný 🙂
Domáca Marlenka
Suroviny na cesto:
250 g práškový cukor,
250 g maslo,
4 vajcia,
3 PL med,
1 PL sóda bikarbóny,
400 g hladká múka.
Suroviny na plnku:
250 g maslo,
400 ml mlieko,
1 Zlatý klas,
1 Salko.
Suroviny na posýpku:
150 g posekané vlašské orechy,
usušené skrojky z plátov,
pikao na ozdobenie.
Postup:
Nad parou si rozpustíme maslo s práškovým cukrom. Postupne pridávame vajcia, med, sódu bikarbónu a hladkú múku. Všetko spolu dobre vymiešame nad parou a miešame ešte 5 minút. Hotové cesto si rozdelíme na 3 rovnaké časti. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zhruba 10 minút (cesto by malo byť tmavšie). Hotové upečené a vychladnuté korpusy orežeme (zhruba 2 cm z každej strany – skrojky použijeme na posýpku). Medzitým si pripravíme plnku: Z mlieka a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V druhej miske vymiešame zmäknuté maslo so salkom a primiešame vychladnutý puding. Hotovú plnku rozdelíme na tri časti. Vrstvíme nasledovne: korpus, prvá časť plnky, korpus, druhá časť plnky, korpus a treťou časťou plnky potrieme vrch i boky rezov. Nakoniec vrch i boky posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme z rozdrvených skrojkov z plátov zmiešanými s posekanými vlašskými orechmi. Posýpku môžeme jemne rukami popritláčať. Nakoniec marlenku dozdobíme pikaom.
Tento koláčik je hotové nebíčko v papulke. Až za ušami som sa zalizovala ®??????
Áno, áno Monika, je skutočne vynikajúci 🙂
Juuuuj tá vyzera velmiiii dobreeee☺??
Julka, nielen vyzerá, aj chutí 🙂 a tento recept mám od jedného hasiča, ktorý ju často pečie 😉 🙂 🙂