Máte chuť na tvarohový koláč s poriadnou vrstvou tvarohu? Tak tento tradičný, rýchly a vynikajúci strúhaný tvarohový koláč, Vás určite nesklame 🙂
Strúhaný tvarohový koláč
Suroviny na cesto:
400 g hladká múka,
250 g maslo,
150 g práškový cukor,
1 žĺtok,
1 kypriaci prášok do pečiva,
1 vanilkový cukor,
1 PL kakao.
Suroviny na tvarohovú plnku:
750 g hrudkovitý tvaroh,
200 g práškový cukor,
1 vanilkový cukor,
štipka citrónová kôra,
3 ks žĺtky,
4 ks bielky.
Postup:
V miske zmiešame zmäknuté maslo so žĺtkom, práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme kypriaci prášok do pečiva a po častiach zapracujeme múku zmiešanú s kakaom. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice a vložíme ich zhruba na 30 minút do chladničky. Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Všetky suroviny, okrem bielkov dobre vymiešame a nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov, ktorý zapracujeme vareškou.
Na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie nastrúhame na strúhadle (na hrubo) polovicu cesta, ktorú rozprestrieme po celej ploche. Následne vylejeme tvarohovú plnku a na povrch nastrúhame druhú polovicu cesta. Pečieme pri teplote 180 °C zhuba 25 – 30 minút.