Či už syrové, makové, perky lekvárové 🙂 takto sme si často ako deti spievali a niet nad tradičné slovenské jedlo perky zo zemiakového cesta. Preto pridávam tento recept na
makové perky so slivkovým lekvárom zo zemiakového cesta
Suroviny:
500 g uvarené zemiaky v šupke,
1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby),
1 vajce,
štipka soli,
slivkový lekvár,
rozpustené maslo na poliatie,
mletý mak na posypanie,
kryštálový/práškový cukor na posypanie.
Postup:
Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred. Na druhý deň zemiaky ošúpeme, na strúhadle ich postrúhame na jemno, následne pridáme hrubú múku, soľ, vajce a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, zhruba na hrúbku 3 – 5 mm a radielkom nakrájame na štvorce o dĺžke približne 4 – 5 cm. Naplníme ich lekvárom, preložíme do kríža a spojíme – kraje popritláčame vidličkou. Ak nám zostane viac cesta, môžeme si pripraviť šúlance (rukou ušúľame šulky). Perky dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme pod pokrievkou približne 5 až 8 min, kým nevyplávajú na povrch. Pri vkladaní perkov do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Hotové prepláchneme vodou, polejeme rozpusteným maslom, posypeme makom a cukrom. Ako posýpku môžeme použiť i vlašské orechy, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku. Ak chceme perky tvarohové, do cesta pridáme ešte trocha mäkkého tvarohu.