Perky s lekvárom

Či už syrové, makové, perky lekvárové 🙂 takto sme si často ako deti spievali a niet nad tradičné slovenské jedlo perky zo zemiakového cesta. Preto pridávam tento recept na

makové perky so slivkovým lekvárom zo zemiakového cesta

makové perky so slivkovým lekvárom

Suroviny:

500 g uvarené zemiaky v šupke,

1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby),

1 vajce,

štipka soli,

slivkový lekvár,

rozpustené maslo na poliatie,

mletý mak na posypanie,

kryštálový/práškový cukor na posypanie.

 

Postup:

Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred. Na druhý deň zemiaky ošúpeme, na strúhadle ich postrúhame na jemno, následne pridáme hrubú múku, soľ, vajce a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, zhruba na hrúbku 3 – 5 mm a radielkom nakrájame na štvorce o dĺžke približne 4 – 5 cm. Naplníme ich lekvárom, preložíme do kríža a spojíme – kraje popritláčame vidličkou. Ak nám zostane viac cesta, môžeme si pripraviť šúlance (rukou ušúľame šulky). Perky dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme pod pokrievkou približne 5 až 8 min, kým nevyplávajú na povrch. Pri vkladaní perkov do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Hotové prepláchneme vodou, polejeme rozpusteným maslom, posypeme makom a cukrom. Ako posýpku môžeme použiť i vlašské orechy, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku. Ak chceme perky tvarohové, do cesta pridáme ešte trocha mäkkého tvarohu.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.