Vínové kolieska sú rýchle, jednoduché, nenáročné na suroviny a keďže do cesta neide cukor – nie moc sladké pečivo. Toto výborné krehké pečivo môžeme pripraviť i na sladko (obaliť v cukre, prípadne ho spojiť s lekvárom, alebo nutelou), i na slano. Vhodné je na akúkoľvek príležitosť, či na Vianoce, Veľkú noc, alebo i len tak ku kávičke.
Vínové kolieska zo špaldovej múky
Suroviny:
300 g hladká špaldová múka,
250 g maslo,
7 PL biele víno,
práškový cukor na posypanie, (alebo práškový cukor + vanilkový cukor na obaľovanie).
Postup:
Do misky dáme preosiatu špaldovú múku, pridáme maslo a suroviny spojíme bielym vínom. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme zabalené v potravinárskej fólii – odležať v chladničke minimálne na 4 hodiny. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát o hrúbke 5 mm a formičkami povykrajujeme kolieska. Kolieska dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C približne 15 až 20 min. Hotové kolieska buď posypeme práškovým cukrom, alebo ešte teplé ich obalíme v zmesi z práškového a vanilkového cukru. Taktiež ich môžeme zlepiť lekvárom, alebo nutelou.