Jablková šarlotka

Aj jednoduchosť má svoje čaro, o čom svedčí tento ľahký ruský koláč jablková šarlotka. V podstate sa jedná o jeden veľký jabkový lievanec, kde sa nasekajú šťavnaté jablká, zalejú hustým cestom a koláč je hotový. Počas pečenia cesto pretečie všade, takže sa netreba báť 🙂 Šarlotka je vynikajúca i s hruškami a s pridaným maslom v ceste. Koláč sa dá taktiež robiť s rôznymi obmenami múk. Hotový koláč podávame so šľahačkou, krémom, prípadne smotanovým jogurtom.

Ruská jablková šarlotka zo špaldovej múky

jablková šarlotka fotopostup

Suroviny:

6 ks veľké zelené jablká,

160 g trstinový cukor,

3 celé vajcia,

125 g hladká špaldová múka,

škorica a vanilka (prípadne škoricový a vanilkový cukor),

maslo na vymastenie formy.

 

Postup:

Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a pokrájame na menšie kúsky. Rúru si predhrejeme na 200 °C a pripravíme si okrúhlu tortovú formu, ktorú vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto je veľmi rýchle. Celé vajcia vymiešame s trstinovým, škoricovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme špaldovú múku a všetko spolu dobre vymiešame.

Do tortovej formy rozsypeme nakrájané jablká, na ktoré rovnomerne vylejeme hotové cesto a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zhruba 45 minút, kým nie je na vrchu tmavá kôrka. Koláč necháme vychladnúť a podávame napr. so šľahačkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.