Aj jednoduchosť má svoje čaro, o čom svedčí tento ľahký ruský koláč jablková šarlotka. V podstate sa jedná o jeden veľký jabkový lievanec, kde sa nasekajú šťavnaté jablká, zalejú hustým cestom a koláč je hotový. Počas pečenia cesto pretečie všade, takže sa netreba báť 🙂 Šarlotka je vynikajúca i s hruškami a s pridaným maslom v ceste. Koláč sa dá taktiež robiť s rôznymi obmenami múk. Hotový koláč podávame so šľahačkou, krémom, prípadne smotanovým jogurtom.
Ruská jablková šarlotka zo špaldovej múky
Suroviny:
6 ks veľké zelené jablká,
160 g trstinový cukor,
3 celé vajcia,
125 g hladká špaldová múka,
škorica a vanilka (prípadne škoricový a vanilkový cukor),
maslo na vymastenie formy.
Postup:
Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a pokrájame na menšie kúsky. Rúru si predhrejeme na 200 °C a pripravíme si okrúhlu tortovú formu, ktorú vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto je veľmi rýchle. Celé vajcia vymiešame s trstinovým, škoricovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme špaldovú múku a všetko spolu dobre vymiešame.
Do tortovej formy rozsypeme nakrájané jablká, na ktoré rovnomerne vylejeme hotové cesto a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zhruba 45 minút, kým nie je na vrchu tmavá kôrka. Koláč necháme vychladnúť a podávame napr. so šľahačkou.