Zázvorový sirup

Zázvor (ďumbier lekársky) sa používa ako korenie v kuchyni, ale aj v lekárstve. Vyznačuje sa svojou ostrou, až štipľavou chuťou. Zázvor je známy a využívaný pre svoje liečivé účinky, resp. pre obsah výnimočných látok ako gingerol (štipľavá látka), antibiotické látky, éterické oleje, vitamíny a minerály. Keďže má liečivé účinky, určite by nemal chýbať vo Vašom stravovaní, aspoň počas zimných mesiacov. U nás je zázvor veľmi obľúbený, či už v podobe zázvorového čaju, kandizovaného zázvoru a podobne. Pokiaľ máte radi zázvor tak ako my, určite si pripravíte tento

vynikajúci a osviežujúci zázvorový sirup.

zázvorový sirup fotopostup

Suroviny:

1 liter voda,

2 ks citróny,

400 g čerstvý zázvor,

800 g kryštálový cukor.

 

Postup:

Citróny umyjeme a aj s kôrou ich nakrájame na kolieska. Zázvor olúpeme, nakrájame, alebo nastrúhame na plátky. Vodu s cukrom privedieme do varu, pridáme nakrájané citróny a miešame, kým zhustne, resp. kým sa konzistencia  nezmení na sirup. Následne pridáme zázvor a varíme ešte zhruba 10 minút. Po odstavení sirup scedíme, necháme ho pomaly vychladnúť a naplníme do fliaš. Uskladňujeme ho v chladničke a takto vydrží aj 2 mesiace. Ak však chceme sirup na zimu, musíme ho zakonzervovať. Čiže precedený sirup varíme a horúci ho nalejeme do nahriatych fliaš, zavíčkujeme a necháme pod dekou do druhého dňa. Z dvojitej dávky vyjde okolo 2,5 až 2,7 l sirupu.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.