Slivkový kompót

Čerstvé slivky obsahujú cukor, ďalej vitamín C, B1 a B2, karotín, kyselinu nikotínovú, kyselinu pantotenovú. Majú vysoký obsah železa, vápnika, menej draslíka. Zo sliviek najčastejšie pripravujeme kompót, lekvár, taktiež sa uchovávajú aj sušené, ale vynikajúce sú aj v slivovici 🙂

Môžeme ich uchovať i bez tepelnej úpravy v mrazničke, alebo si zakonzervujeme slivky vo vlastnej šťave bez cukru. Vtedy sa postupuje presne tak isto ako pri kompóte. Rozpolené slivky sa vkladajú do pohárov rezom dolu a zľahka ich rukou utlačíme. Rozdiel je teda iba v tom, že sa nezalievajú sirupom a sterilizujú sa o 5 minút dlhšie, čiže buď 10 minút od bodu varu, alebo 30 minút pri teplote 85 °C.

Slivkový kompót

Suroviny:

3 kg slivky,

1,5 l voda,

750 g kryštálový cukor.

 

Postup:

Zrelé a tvrdé slivky dobre umyjeme, zbavíme ich stopiek a rozpolíme. Kôstky odstránime a slivky naložíme do pohárov. Vodu s cukrom dobre povaríme a vychladnutým nálevom slivky zalejeme. Poháre dobre uzavrieme, vložíme ich do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou. Sterilizujeme 5 minút od bodu varu, alebo 25 minút pri teplote 85 °C. Vychladnuté uložíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.