Vynikajúce bezlepkové orechovo-karamelové cupcakes s lahodným karamelovým krémom môžeme pripraviť na akúkoľvek príležitosť. Na veľkú noc ich ozdobíme orechami (arašidy, mandle) v čokoláde, na Valentína posypeme srdiečkami, na Vianoce a rodinné oslavy rôznymi farebnými cukríkmi, snehovými vločkami, marcipánovými ozdobami, čokoládou, trblietkami, cukrovou posýpkou, perličkami a podobne.
Bezlepkové veľkonočné orechové cupcakes, plnené karamelom s lahodným karamelovo-maslovým krémom
Suroviny na cupcakes:
5 ks vajcia,
2 PL teplá voda,
150 g mleté vlašské orechy,
150 g práškový cukor,
1PL kakao.
Suroviny na plnku:
1/2 plechovky salko karamel.
Suroviny na krém:
150 g salko karamel,
150 g maslo,
Na ozdobenie:
arašidy v čokoláde
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V miske vyšľaháme mixérom žĺtky s cukrom do peny. Počas miešania pridáme 2 PL teplej vody. Do žĺtkovej zmesi zapracujeme vareškou mleté vlašské orechy, kakao a nakoniec po častiach zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Košíčky naplníme pripraveným cestom do 2/3-in. Do každého košíčka pridáme 1 ČL salka karamel, prekryjeme lyžicou cesta a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25 minút. Na vychladnuté cupcakes nanesieme cukrárenským vreckom krém a ozdobíme arašidmi v čokoláde.
Krém: Zmäknuté maslo a salko karamel ručne vymiešame na hladkým krém.