Tento hrnčekový jahodovo-tvarohový koláč je rýchly, jednoduchý, osviežujúci a veľmi chutný. Namiesto jahôd môžeme dať aj iné ovocie ako napríklad čučoriedky, černice, maliny a podobne. Koláč je vynikajúci aj v zdravšej variante, čiže hladkú múku zameníme napríklad za špaldovú, prípadne bezlepkovú a kryštálový cukor spolu s vanilkovým zameníme za trstinový. Aby sa zachovala chuť vanilky, môžeme pridať pár kvapiek vanilkového extraktu.
Jahodovo-tvarohový hrnčekový koláč
Suroviny na cesto, objem hrnčeka je 300 ml:
1 hrnček hladká múka,
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
1/2 hrnčeka kryštálový (trstinový) cukor,
1 balík vanilkový cukor,
1 vajce,
1/4 hrnčeka mlieko,
100 g maslo.
Suroviny na plnku:
250 g tvaroh,
3 PL kyslá smotana,
3 balíky vanilkový cukor.
čerstvé jahody na dozdobenie.
Postup:
Čerstvé jahody umyjeme a nakrájame na polovice. Dopredu si pripravíme plnku zmiešaním tvarohu, kyslej smotany a vanilkového cukru. V miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, vajce, mlieko, rozpustené maslo a vypracujeme hladké a vláčne cesto. Cesto dáme na plech, alebo tortovú formu s priemerom 22 cm, ktoré sú vystlané papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou. Na cesto dáme tvarohovú plnku, ale nie až po okraj, aby nám vznikol pekný okraj. Na vrch naukladáme rozpolené jahody a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 ° C zhruba 40 minút.