Tvarohový koláč s jahodami

Tento hrnčekový jahodovo-tvarohový koláč je rýchly, jednoduchý, osviežujúci a veľmi chutný. Namiesto jahôd môžeme dať aj iné ovocie ako napríklad čučoriedky, černice, maliny a podobne. Koláč je vynikajúci aj v zdravšej variante, čiže hladkú múku zameníme napríklad za špaldovú, prípadne bezlepkovú a kryštálový cukor spolu s vanilkovým zameníme za trstinový. Aby sa zachovala chuť vanilky, môžeme pridať pár kvapiek vanilkového extraktu.

Jahodovo-tvarohový hrnčekový koláč

jahodovo-tvarohový koláč

Suroviny na cesto, objem hrnčeka je 300 ml:

1 hrnček hladká múka,

1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,

1/2 hrnčeka kryštálový (trstinový) cukor,

1 balík vanilkový cukor,

1 vajce,

1/4 hrnčeka mlieko,

100 g maslo.

Suroviny na plnku:

250 g tvaroh,

3 PL kyslá smotana,

3 balíky vanilkový cukor.

čerstvé jahody na dozdobenie.

 

Postup:

Čerstvé jahody umyjeme a nakrájame na polovice. Dopredu si pripravíme plnku zmiešaním tvarohu, kyslej smotany a vanilkového cukru. V miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, vajce, mlieko, rozpustené maslo a vypracujeme hladké a vláčne cesto. Cesto dáme na plech, alebo tortovú formu s priemerom 22 cm, ktoré sú vystlané papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou. Na cesto dáme tvarohovú plnku, ale nie až po okraj, aby nám vznikol pekný okraj. Na vrch naukladáme rozpolené jahody a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 ° C zhruba 40 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.