Veľkonočný košík z kysnutého cesta

Vytvorte si takýto nádherný, chutný a voňavý

veľkonočný košík z kysnutého cesta.

Výroba košíka je veľmi jednoduchá a zábavná. Síce sa treba obrniť dávkou trpezlivosti, ale výsledok určite stojí za to.

veľkonočný kysnutý košík fotopostup

Suroviny na cesto:

500 g polohrubá múka,

štipka soli,

20 g droždie,

70 kryštálový cukor,

250 ml vlažné mlieko,

1 vajce,

100 ml olej.

Na potretie:

2 ks žĺtky+2 PL mlieko.

Budeme potrebovať:

alobal

žiaruvzdorná miska (priemer 14 cm)

 

Postup:

Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 1 dcl mlieka a droždia. Mlieko a cukor odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor. Pridáme zvyšné mlieko, vajce, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Medzitým si obalíme misky alobalom, alobal môžeme potrieť trochou oleja. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu, lepšie sa s ním pracuje. Vyvaľkáme a narežeme tenké pásiky. 16 pásikov spojíme na vrchu misky (spodok košíka) a s dlhými pásikmi vypletáme košík – viď fotografie. Keď máme košík vypletený, konce odrežeme nožom. Z 3 pásikov si upletieme vrkoče – jeden na rúčku (dáme cez prostriedok obrátenej misky a tak pečieme) a jeden na zakončenie obvodu košíka (predkreslíme si misku na papier na pečenie). Všetko naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 až 30 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme pri teplote 180 °C zhruba 30 minút. Ak by cesto pri pečení z vrchu prihorievalo a boky by ešte neboli dopečené, zakryjeme časti alobalom. Upečené časti necháme vychladnúť a pospájame špáradlami. Dozdobíme podľa fantázie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.