Vynikajúci kysnutý závin s čokoládovou pudingovou plnkou sa dá pripraviť kedykoľvek, tak prečo nie na Veľkú noc. Keď si ho dozdobíme mandľami obalenými v čokoláde, vznikne nám tento skvelý a veľmi chutný
veľkonočný pudingový závin
Suroviny na cesto:
900 g hladká múka,
štipka soli,
42 g droždie,
100 g práškový cukor,
1 ks vanilkový cukor,
400 ml vlažné mlieko,
1 kypriaci prášok do pečiva,
2 ks vajcia,
5 PL olej.
Suroviny na plnku:
2 ks čokoládový puding Dr.Oetker,
500 ml mlieko,
250 g kryštálový cukor,
4 PL kakao,
250 g maslo.
Na potretie:
2 ks žĺtky+2 PL mlieko.
Postup:
Najskôr si pripravíme plnku. V hrnci uvaríme z mlieka, cukru a pudingových práškov hustú kašu. Do mierne vychladnutého pudingu primiešame maslo a kakao (puding musí byť dostatočne teplý, aby sa maslo rozpustilo). Dobre vymiešame a necháme vychladnúť.
Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 2 dcl mlieka a droždia. Mlieko odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, soľ, práškový cukor, vanilkový cukor. Pridáme zvyšné mlieko, vajcia, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každý diel rozvaľkáme naplníme plnkou a zvinieme ako závin. Potom splietame po dva záviny do vrkoča, vzniknú 3 pudingoše, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom. Pečieme pri teplote 180 ° C zhruba 45 minút. Asi po 20 – 25 minútach pudingoše z vrchu prikryjeme alobalom, aby neprihoreli z vrchu. Vychladnuté pudingoše môžeme posypať práškovým cukrom.