Vynikajúca, mäkkučká, zároveň veľmi chutná
mramorová bábovka, s lahodnou rumovou príchuťou a s jemnou konzistenciou.
Suroviny:
5 ks vajcia,
250 g polohrubá múka,
250 g práškový cukor,
štipka soli,
1 ks kypriaci prášok do pečiva,
1 k vanilkový cukor,
1 dcl mlieko,
1 dcl olej,
2 PL kakao,
2 PL rum.
Postup:
V miske vymiešame ručným mixérom žĺtky s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom do peny. Keď sú dore žĺtky s cukrom vymiešané, pridáme mlieko a rum, opäť vymiešame. Následne pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej a všetko spolu dobre vymiešame. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipki soli, ktorý postupne po lyžici zapracovávame vareškou do žĺtkovej masy. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme 2 PL kakaa. Cestá vrstvíme po 2 polievkových lyžicách. Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy dáme 2 PL bieleho cesta, na to 2 PL tmavého cesta a takto pokračujeme až do vrchu. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 45 minút. Upečenú bábovku necháme vychladnúť, vyklopíme a môžeme posypať práškovým cukrom.