Prečo piecť štrúdľu z lístkového cesta? Veď cesto na domácu štrúdľu nie je náročné, je rýchle, lacné a hlavne chutné. Čo je veľmi dôležité, je to, že je zo základných, domácich a kvalitných surovín, čiže nie z polotovaru. Múku môžeme kľudne zameniť i za špaldovú a plnku si zvolí každý podľa chuti. Z nižšie uvedenej dávky vyjdu tri štrúdle na veľký plech.
Jablkovo-orechová štrúdľa
Suroviny na cesto:
600 g hladká múka špeciál,
štipka soli,
1 žĺtko,
250 g maslo,
2,5 dcl mlieko.
Suroviny na plnku:
mleté vlašské orechy
3 ks poháre nastrúhané jablká,
mletá škorica,
trstinový cukor,
3 ks žĺtka na potieranie.
Postup:
Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na chvíľku odpočínúť do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku. V jednej miske zmiešame orechy s trochou cukru. V druhej miske zmiešame nastrúhané jablká s trstinovým cukrom a mletou škoricou.
Vychladnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske. Na cesto dáme vrstvu orechov s cukrom, na to dáme vrstvu nastrúhaných jabĺk so škoricou a cukrom a zvinieme do rolády. Štrúdle prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 45 až 50 minút. Vychladnutú štrúdľu posypeme práškovým cukrom.