Domáca jablková a orechová štrúdľa

Prečo piecť štrúdľu z lístkového cesta? Veď cesto na domácu štrúdľu nie je náročné, je rýchle, lacné a hlavne chutné. Čo je veľmi dôležité, je to, že je zo základných, domácich a kvalitných surovín, čiže nie z polotovaru. Múku môžeme kľudne zameniť i za špaldovú a plnku si zvolí každý podľa chuti. Z nižšie uvedenej dávky vyjdu tri štrúdle na veľký plech.

Jablkovo-orechová štrúdľa

domáca štrúdľa fotopostup

Suroviny na cesto:

600 g hladká múka špeciál,

štipka soli,

1 žĺtko,

250 g maslo,

2,5 dcl mlieko.

Suroviny na plnku:

mleté vlašské orechy

3 ks poháre nastrúhané jablká,

mletá škorica,

trstinový cukor,

3 ks žĺtka na potieranie.

 

Postup:

Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na chvíľku odpočínúť do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku. V jednej miske zmiešame orechy s trochou cukru. V druhej miske zmiešame nastrúhané jablká s trstinovým cukrom a mletou škoricou.

Vychladnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske. Na cesto dáme vrstvu orechov s cukrom, na to dáme vrstvu nastrúhaných jabĺk so škoricou a cukrom a zvinieme do rolády. Štrúdle prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 45 až 50 minút. Vychladnutú štrúdľu posypeme práškovým cukrom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.