Krémové polievky sú u nás obľúbené. Dá sa do nich „schovať“ aj zelenina, ktorú by deti normálne nezjedli. Karfiolová polievka je jednou z najobľúbenejších. Je jednoduchá na prípravu a kokosové mlieko jej dodáva lahodnú, jemne sladkú chuť.
K tejto polievke som pripravila aj parmezánové chipsy, ktoré ju príjemne doplnili. Ich príprava nie je zložitá a chutia výborne.
Na prípravu karfiolovej polievky potrebujeme:
- 1 celý karfiol,
- 1 cibuľu,
- 400 ml kokosového mlieka, príp. 200 g kokosového krému,
- 1 lyžička kurkumy,
- 1 lyžička kari korenia,
- soľ,
- olivový olej,
- balzamikový krém,
- mikro zeleninu príp. klíčky na dozdobenie (ja som použila brokolicové výhonky).
Na parmezánové chipsy potrebujeme:
- 100 g parmezán, príp. syr Vršatec,
- olivový olej.
Suroviny sú na prípravu 8 – 10 porcií. Čas prípravy: 30 minút
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kúsky a orestujeme v hrnci na olivovom oleji. Pridáme karfiol rozobraný na menšie kúsky a zalejeme vodou. Pridáme soľ, kurkumu, karí korenie a varíme približne 15 minút.
Kým sa polievka varí, pripravíme si parmezánové chipsy. Parmezán postrúhame na drobno a poukladáme na plech vymastený olivovým olejom. Vytvárame z neho menšie kôpky (vysoké približne 0,5-1 cm). Pečieme ich v rúre na 170-180 °C približne 5 minút. Mali by byť upečené dozlatista, nie do hneda.
Do polievky prilejeme kokosovú smotanu a chvíľu povaríme.
Hotovú polievku rozmixujeme do hladka s ponorným mixérom. Môžeme ju dozdobiť mikrozeleninkou, príp. klíčkami, balzamikovým krémom a parmezánovými chipsami.