Vynikajúce tradičné trdelníky, ktoré rozvoniavajú po jarmokoch sa dajú upiecť i doma a bez formy na trdelníky. Namiesto formy môžeme použiť napr. plechovky od piva 0,5 l alebo sklenené poháre, drevený valček položený na hlbokom plechu a pod. Ja so v recepte použila plechovky, ktoré som obalila alobalom, ale i drevený valček.
500 – 550 g hladká múka
štipka soli
250 ml mlieko
2 PL kryštálový cukor
42 g droždie
2 ks vajcia
2 žĺtky
80 g rozpustené maslo
NA POSYP:
2 ks bielky
8 PL kryštálový cukor
200 g vlašské orechy
1 ČL škorica
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
Postup:
Z droždia, mlieka a 1 ČL kryštálového cukru (odoberieme z 2 PL, čo idú do cesta) si urobíme kvások.
Do misky dáme preosiatu hladkú múku, štipku soli, zvyšný kryštálový cukor, vajcia, žĺtky a kvások a intenzívne miesime cesto 5-6 minút v robote na najnižšom stupni rýchlosti. Keď sa suroviny spoja pridáme na vyššiu rýchlosť a miesime ešte zhruba 7-10 minút. Keď sa začne cesto odlepovať od misy, pridáme rozpustené maslo a pomaly zapracujeme do cesta, môžeme pomôcť aj poprekladaním cesta s maslom, aby sa nevytvorila tuková hmota, ktorú bude cesto „naháňať“. Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 50 minút. Kým cesto kysne pripravíme si posýpku a nachystáme si plechovky, ktoré poriadne poumývame a obalíme alobalom – pokryjeme celý povrch i boky plechovky.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske na veľký plát o hrúbke 0.5 cm a nakrájame na pásy. Každú plechovku obalenú alobalom natrieme pomocou štetca buď rozpusteným maslom, alebo olejom a jednotlivé pásy natáčame okolo plechoviek, konce založíme. Cesto sa motá rovnomerne v malých vzdialenostiach v tvaru špirály. Natočené cesto potrieme bielkami a obalíme v posýpke
Trdelníky postavíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180-190 °C zhruba 20-25 minút. Upečené necháme vychladnúť, vytiahneme plechovky a podávame.
Drevený valček:
Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrojíme na 3 cm široké prúžky alebo rukou „ušúľame hada“ , pevne namotáme na maslom, alebo olejom natretý valček tak, aby sa prekrývali. Namotaný trdelník potrieme bielkami a obalíme v posýpke. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech, na ktorom máme položený papier na pečenie, tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-190 °C zhruba 20 – 25 minút (do zlatista) . Po upečení stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.
Posýpka orechová:
8 PL kryštálového cukru zmiešame s 200 g vlašskými orechami, s 1 vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
Posýpka škoricová:
8 PL kryštálového cukru zmiešame s 1 ČL škorice, s 1 vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.