Kokosky

Tradičné kokosky z lineckého cesta, čokoládového krému a kokosovo-bielkovej hmoty patria k obľúbeným cukrovinkám, ktoré nám pripomínajú detstvo a preto nesmú chýbať na žiadnom Štedrovečernom stole.

Kokosky

Suroviny na linecké cesto:

380 g hladká múka,

130 g práškový cukor,

1 ks maslo 250 g,

1 žĺtok,

1 celé vajce,

1 vanilkový cukor.

Suroviny na kokosové kôpky z bielkovej hmoty:

6 ks bielky,

420 g kryštálový cukor,

150 g kokosová múka.

Suroviny na krém:

600 ml mlieko,

4 PL kryštálový cukor,

2 ks čokoládový puding,

375 g masla (1 a 1/2 masla).

domáci lekvár.

Na čokoládovú polevu:

100 g čokoláda na varenie

80 g cera.

 

Postup:

Múku preosejeme s práškovým cukrom, spracujeme s vychladnutým, na kocky nakrájaným maslom. Postupne pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie, alebo mikroténového sáčku a  dáme na 2 hodiny do chladničky. Cesto môže v chladničke odpočívať aj cez noc. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske zhruba na 5 mm, povykrajujeme kolieska o priemere 4,5 cm a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 8 až 10 minút. Z dávky vyjde cca 75 – 80 ks koliesok o priemere 4,5 cm.

Príprava kokosovo-bielkovej hmoty: Bielky si vymiešame s cukrom šľaháme asi minútu, vyšľaháme do tuha na hustú penu a dáme nad paru, ešte 15 – 20  minút šľaháme. Po odstavení bielkov a miernom vychladnutí, pridáme kokosovú múku, vymiešame. Na papier na pečenie špicom robíme kôpky z bielkovej hmoty, alebo ich nastriekame cez vrecko s hladkou okrúhlou špicou – ak by vznikol špic hore, namočeným prstom vo vode ho trošku ucapkáme (aby boli kokosové kôpky z bielkovej hmoty rovnaké, obkreslíme si na papier kolieska z formičky, ktorou sme vykrajovali linecké spodky. Papier obrátime naopak, kolieska presvitajú a podľa toho kôpky striekame – dávame pozor, aby nešli mimo koliesko, nakoľko počas sušenia ešte trochu „narastú“) . Opatrne sušíme na 100 °C zhruba 60 minút. Sušiť môžeme oba plechy naraz – po pol hodinke ich vymeníme. Z dávky vyjde zhruba 60 ks kokosových kopčekov z bielkovej hmoty.

Príprava krému: Z mlieka, cukru a pudingov si uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť za občasného miešania pri izbovej teplote. Do vychladnutého zašľaháme 1 a 1/2 masla a vymiešame na hladký krém.

Dohotovenie:

Na linecké kolieska ozdobnou špičkou nastriekame dookola krém, do stredu dáme lekvár a na vrch pritlačíme kokosové kôpky z bielkovej hmoty. Dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ich namáčame v čokoládovej poleve.

Pripravíme si čokoládovú polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou a necháme mierne vychladnúť.

Kokosky sú najlepšie, keď odstoja aspoň 2dni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.