Čerstvé slivky obsahujú cukor, ďalej vitamín C, B1 a B2, karotín, kyselinu nikotínovú, kyselinu pantotenovú. Majú vysoký obsah železa, vápnika, menej draslíka. Zo sliviek najčastejšie pripravujeme kompót, lekvár, taktiež sa uchovávajú aj sušené, ale vynikajúce sú aj v slivovici 🙂
Môžeme ich uchovať i bez tepelnej úpravy v mrazničke, alebo si zakonzervujeme slivky vo vlastnej šťave bez cukru. Vtedy sa postupuje presne tak isto ako pri kompóte. Rozpolené slivky sa vkladajú do pohárov rezom dolu a zľahka ich rukou utlačíme. Rozdiel je teda iba v tom, že sa nezalievajú sirupom a sterilizujú sa o 5 minút dlhšie, čiže buď 10 minút od bodu varu, alebo 30 minút pri teplote 85 °C.
Slivkový kompót
Suroviny:
3 kg slivky,
1,5 l voda,
750 g kryštálový cukor.
Postup:
Zrelé a tvrdé slivky dobre umyjeme, zbavíme ich stopiek a rozpolíme. Kôstky odstránime a slivky naložíme do pohárov. Vodu s cukrom dobre povaríme a vychladnutým nálevom slivky zalejeme. Poháre dobre uzavrieme, vložíme ich do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou. Sterilizujeme 5 minút od bodu varu, alebo 25 minút pri teplote 85 °C. Vychladnuté uložíme.